Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Aki Taavitsainen

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Jenni Andersin
jenni.andersin
(at)gmail.com




************************
Päivitetty 4.1.2020

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:731579 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

PARASTA AIKAA VALAISEVILLE YÖPILVILLE

Maanantai 24.7.2017

Heinäkuussa ja elokuun alkupuolella voi taivaalla nähdä avaruuden rajamailla yöpilviä. Ne ovat väriltään vaaleita ja myös toisinaan hieman sähkön sinertäviä ja joskus hyvin upeasti hehkuvia. Yöpilvet voivat olla muodoltaan laineita, kuituimaista harsoa, verkkoa tai nauhaa. Ne näkyvät parhaiten noin tunti auringonlaskun jälkeen. Yöpilviä näkee parhaiten eteläisimmässä Suomessa kesäkuukausina useampinakin öinä Auringon ollessa 4- 16 asteetta horisontin alapuolella. Yli 16 asteen jälkeen Aurinko on jo laskenut niin alas että se ei enää valaise yöpilviä ja ne häviävät näkyvistä. Valaisevien yöpilvien parhain näkymishuippu on heinä-elokuun vaihteessa. Kannattaa siis tähyillä selkeinä öinä pohjoiseen horisonttiin. Toisinaan ne voivat levittäytyä koko taivaan alueelle.

Kuva: Aki Taavitsainen

heinakuuun-valaisevat-yopil.jpg

Avainsanat: valaisevat yöpilvet

Aavemaisen upeat yöpilvet saapuvat taivaalle

Maanantai 15.7.2013 - Aki Taavitsainen

valaisevat_yopilvet_saapuvat.jpgHeinäkuun taivaalla voi nähdä avaruuden rajamailla vaeltavia aavemaisia vaalean sinertäviä ja upeasti hehkuvia valaisevia yöpilviä. Ne näkyvät parhaiten noin tunti auringonlaskun jälkeen. Yöpilviä näkee parhaiten eteläisimmässä Suomessa kesäkuukausina useampinakin öinä Auringon ollessa 4- 16 asteetta horisontin alapuolella. Yli 16 asteen jälkeen Aurinko on jo laskenut niin alas että se ei enää valaise yöpilviä ja ne häviävät näkyvistä.

Tänä vuonna valaisevia yöpilviä on havaittu jo poikkeuksellisen aikaisin toukokuun puolessa välissä. Tämä saattaa enteillä, että yöpilviä voi esiintyä runsaasti heinäkuun loppua kohti mentäessä. Yleensä niiden parhain näkymishuippu on heinä-elokuun vaihteessa.

Valaisevat yöpilvet sijaitsevat korkeammalla kuin mitkään muut taivaalla näkyvät pilvet. Niiden yleisin esiintymiskorkeus on noin 82 kilometrissä, mutta se voi hieman vaihdella myös 75-90 kilometrin välillä.

Nämä mesosfäärin mystiset pilvet näyttävät muodoltaan kuituisilta, aalloilta tai pyörteiltä ja niissä voi olla pitkiä, teräviä, kirkkaita juovia. Juovat voivat muodostaa verkon, jos kaksi yöpilvikerrosta on eri korkeuksilla. Yöpilvet voivat olla myös punaruskeita aivan horisontin lähellä, kun ilmakehä suodattaa pilvistä heijastunutta valoa. Yöpilvistä heijastuva valo on polarisoitunutta.

Yöpilvet muodostuvat hiukkasista, joissa pienten pölyhiukkasten ympärille on härmistynyt jäätä. Pilvien aines on peräisin todennäköisesti ilmakehään osuneista meteoreista ja tulivuorenpurkauksista syntyneistä aineista. On myös esitetty avaruusrakettien laukaisujen vaikuttavan niiden esiintymiseen.

Yöpilvien katseluun tarvitsee vain omat silmät. Kelpona apuvälineenä niiden tunnistamiseen ovat polarisoivat aurinkolasit tai muu polarisaatiosuodin. Havaintopaikasta on mielellään oltava esteetön näkyvyys pohjoiseen. Myös itä ja länsi ovat tärkeitä ilmansuuntia, missä valaisevia yöpilviä saattaa esiintyä. Parhaimillaan valaisevien yöpilvien näytös saattavat peittää hetkeksi koko taivaan.

Kuva: Aki Taavitsainen

Avainsanat: valaisevat yöpilvet