Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Jenni Andersin

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Katariina Hanhisalo

Hallituksen jäsenet
Sami Jumppanen
Heli Kuosmanen


************************
Päivitetty 25.1.2020

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:767246 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

HIENO TULIPALLO LENSI ITÄ-MERELLÄ

Maanantai 5.2.2018

Hieno tulipallo lensi Latvian yllä kohti Pohjois-Gotlantia 5. helmikuuta maanantaina klo 20.53. Se paloi kokonaan loppuun ilmakehässä Itämeren yllä. Tapaus keräsi yli 200 havaintoilmoitusta Ursan taivaanvahtijärjestelmään. Mikkelistä onnistuttiin saamaan kyseinen tulipallo haaviin tähtitornista lounaan suuntaan kuvaavalla kameralla.

M20180205-185400.jpg

Avainsanat: tulipallo, mikkelin ursa,

MAANANTAI-ILLAN ISO TULIPALLO SAATIIN KUVATTUA MIKKELISSÄ

Tiistai 12.9.2017

Maanantai-iltana 12.9. klo 20.12 kaakon suunnalla lensi iso tulipallo. Tulipallosta on tullut useita kymmeniä havaintoilmoituksia Ursan Taivaanvahti-järjestelmään ja myös Mikkelin Ursalle. Aiheesta lisää Tähdet ja Avaruus- lehden verkkouutisessa

Kuva: Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne, Mikkelin Ursa ry

M20170911-171400.jpg

Avainsanat: tulipallo, mikkelin ursa,

TULIPALLOJA TAIVAALLA

Tiistai 29.3.2016

Etelä- ja Keski-Suomessa nähtiin sunnuntai-iltana 27.3. kello 22.36 kirkas tulipallo (1.kuva). Esko Lyytisen mallinnuksen perusteella kappalesta selvisi noin 200-grammainen pikkumeteoriitti Kuusankoskesta luoteeseen. Tästä lisää Tähdet ja Avaruus lehden verkkouutisessa.
Maanantai-iltana 28.3. klo 21.44. Nähtiin toinen hieno tulipallo. Tästä tulipallosta lisää Tähdet ja Avaruus lehden verkkouutisessa.

Kuvat: Ursan tulipallotyöryhmän Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne, Mikkelin Ursa ry

20160327-sunnuntai-illan_tulipallo.jpg

maanatai-illan_tulipallo.jpg

Avainsanat: tulipallo

HIENO TULIPALLO NÄKYI SUNNUNTAI-ILTANA

Maanantai 21.3.2016 klo 8:52

Hieno ja kirkas tulipallo halkoi taivasta sunnuntai-iltana 20.3. klo 21.22. Kestoa tulipallolla oli noin 5 sekuntia. Mikkelin Ursan tulipallotyöryhmä onnistui tallentamaan tulipallon länsitaivaalta.Tulipallosta tuli myös useita ilmoituksia Ursan Taivaanvahti- havaintojärjestelmään. Tee oma havaintoilmoitus tulipallosta oheisesta linkistä: http://www.taivaanvahti.fi/observations/report/cat/tulipallo 

Kuva: Mikkelin Ursan tulipallotyöryhmä, Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne

M20160320-192200UT.jpg

Avainsanat: tulipallo

MIKKELIN URSA SAI KUVATTUA METEORIITIN PUDOTTAJAN

Keskiviikko 2.7.2014

Ursan tulipallotyöryhmään kuuluvat Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne saivat kuvattua meteoriitin pudottaneen tulipallon... Lue aiheesta lisää Tähdet ja avaruus-lehden uutisesta.

Avainsanat: meteoriitti, mikkelin ursa, tulipallotyöryhmä

Tulipalloja taivaalla

Perjantai 13.9.2013 - Aki Taavitsainen

Tiistaina 10. syyskuuta kello 01-02 taivas täyttyi toinen toistaan upeammista tähdenlennoista ja tulipalloista. Taivas oli laajalti selkeä koko yön ja tämä mahdollisti tulipallojenkuvaamisen myös Mikkelin Ursassa. tulipalloja-taivaalta-mikke.jpg

Kyseessä oli syyskuun epsilon – perseidit meteoriparven kohonnut aktiivisuus eli ns. outburst. Yleensä syyskuun epsilon perseidi meteoriparven tähdenlentoja näkee vain muutamia (5 kpl) tunnissa , mutta nyt aktiivisuus kohosi normaalista moninkertaisesti.

Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni avaruuden kivi eli meteoroidi palaa ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää vain muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutamia sekunteja. Silmin näkyvä meteori syntyy jo pienestä hiekanjyväsestä sen palaessa ilmakehässä.

Meteorit syttyvät n. 100 km korkeudessa ja sammuvat 25 km alempana. Niiden lentorata voi olla jopa reippaasti yli 100 kilometriä.

Meteoriparvella tarkoitetaan Maan ilmakehään tulevia meteoreja, jotka tulevat tietystä taivaan suunnasta tiettyinä päivinä vuodesta. Meteoriparvet ovat yleensä törmäyksissä hajonneiden isompien kappaleiden tai ohi kulkeneen komeetan jäännöksiä. Usein nämä jäännökset kulkevat samaa rataa kuin komeetta on kulkenut. Maapallon kohdatessa tämän radan sille jääneet hiukkaset törmäävät Maan ilmakehään. Siihen osuminen saa hiukkaset palamaan, jonka seurauksena ne näkyvät maassa tähdenlentoina.

Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan ja joskus mukaan saattaa mahtua upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Joskus upeat tulipallot saattavat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi taivaankannella useamman sekunnin jättäen savuvanan taivaalle.

 Kuva: Kirkkaita tulipalloja taivaalla, Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne/ Mikkelin Ursa.

 

Avainsanat: tulipallo, mikkelin ursa

Tähtitaivaan ilotulitusta kesäyössä

Maanantai 29.7.2013 - Aki Taavitsainen

Mikkelin Ursan tiedote 29.7.2013

perseidi_tulipallo_mikkelin_ursa_.pngTulossa on yksi vuoden seuratuimmista ja runsaimmista meteoriparvista perseidit, jotka singahtelevat yötaivaalla. Perseidien tähdenlentoja voi nähdä jo nyt öisin, mutta parasta katseluaikaa ovat elokuun 10. -13. väliset yöt.  Tähdenlentoparven maksimi ajankohta on 12. elokuuta klo 21.30-23.45. Parhaimmillaan tunnin aikana voi nähdä jopa 60 tähdenlentoa.

Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen pölyvanasta ja ne näyttävät tulevan Perseuksen tähdistön suunnasta ja tästä myös niiden nimi tulee. Vaikka meteoriparven tähdenlennot tulevat samasta suunnasta, niitä voi näkyä taivaalla melkein missä päin tahansa. 

Perseidit ovat melko nopeita, kirkkaita ja usein punertavan vanan jättäviä.  Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan ja joskus mukaan saattaa mahtua upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Joskus upeat tulipallot saattavat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi useamman sekunnin.
 
Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni avaruuden kivi eli meteoroidi palaa ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää vain muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutamia sekunteja. Silmin näkyvä meteori syntyy jo pienestä hiekanjyväsestä sen palaessa ilmakehässä. Meteorit syttyvät n. 100 km korkeudessa ja sammuvat 25 km alempana. Niiden lentorata voi olla jopa reippaasti yli 100 kilometriä.

Meteoriparvella tarkoitetaan Maan ilmakehään tulevia meteoreja, jotka tulevat tietystä taivaan suunnasta tiettyinä päivinä vuodesta. Meteoriparvet ovat yleensä törmäyksissä hajonneiden isompien kappaleiden tai ohi kulkeneen komeetan jäännöksiä. Usein nämä jäännökset kulkevat samaa rataa kuin komeetta on kulkenut. Maapallon kohdatessa tämän radan sille jääneet hiukkaset törmäävät Maan ilmakehään. Siihen osuminen saa hiukkaset palamaan, jonka seurauksena ne näkyvät maassa tähdenlentoina. 
  
Tähdenlentoja katsellessa hyvä apuväline on makuualusta tai aurinkotuoli.  Parhaita havaintopaikkoja ovat kaukana kaupungin valosaasteesta olevat alueet, mistä voi nähdä mahdollisimman paljon taivasta, kuten esimerkiksi pellot ja kukkulat. Toivotaan selkeitä kelejä!

Kuva: Aki Taavitsainen, Jani Lauanne, Mikkelin Ursa

YLE Etelä-Savon uutinen

Länsi-Savon uutinen

 

Avainsanat: perseidi, Mikkelin Ursa, tulipallo, tähdenlento