Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Aki Taavitsainen

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Jenni Andersin
jenni.andersin
(at)gmail.com
************************
Päivitetty 4.1.2020

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:731536 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

TAIVAAN ILOTULITUSTA ELOKUUN PIMENEVIIN ÖIHIN

Keskiviikko 5.8.2015

Yksi vuoden eniten seuratuista ja runsaimmista tähdenlentoparvista on Perseidit. Ne ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen hiekka-ja pölyvanasta. Meteorit eli tähdenlennot näyttävät tulevan Perseuksen tähdistön suunnasta ja tästä myös niiden nimikin tulee. Tämä säteilypiste on melko korkealla yön aikana, joten niitä voi näkyä korkealla taivaalla missä päin tahansa.
Perseidien tähdenlentoja näkyy jo nyt illan pimeinä tunteina, mutta eniten niitä odotetaan näkyvän 12.-13.elokuuta, torstain vastaisena yönä. Parven maksimi painottuu aamuyöntunneille. Parhaimmillaan tunnin aikana voi nähdä jopa noin 50-70 meteoria. Perseidit ovat melko nopeita, kirkkaita ja usein ne jättävät punertavan vanan taivaalle. Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan ja joskus mukaan saattaa eksyä satunnaisia meteoreja tai upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Joskus upeat tulipallot saattavat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi useamman sekunnin.  
Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun avaruuden kivi "palaa" ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutaman sekunnin. Silmin näkyvä meteori syntyy yli 0,1 millin läpimittaisen kappaleen tuhoutuessa ilmakehässä.
Tähdenlentoja katsellessa kannattaa hakeutua mahdollisimman pimeään paikkaan eli pois kaupungin valosaasteesta. Havaintopaikasta tulisi olla hyvä näkyvyys koko taivaalle ja taivaan on hyvä olla pilvetön. Taivaalle kannattaa katsella pidempään ja asettumalla pitkälleen. Esimerkiksi telttapatjalta tai aurinkotuolista on mukava katsella tähdenlentoja.  ”-Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursan puheenjohtaja.

Avainsanat: perseidit, meteoriparvi, mikkelin ursa