Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Aki Taavitsainen

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Jenni Andersin
jenni.andersin
(at)gmail.com
************************
Päivitetty 8.10..2019

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:641739 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

TAIVAAN ILOTULITUSTA ELOKUUN PIMENEVIIN ÖIHIN

Keskiviikko 5.8.2015

Yksi vuoden eniten seuratuista ja runsaimmista tähdenlentoparvista on Perseidit. Ne ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen hiekka-ja pölyvanasta. Meteorit eli tähdenlennot näyttävät tulevan Perseuksen tähdistön suunnasta ja tästä myös niiden nimikin tulee. Tämä säteilypiste on melko korkealla yön aikana, joten niitä voi näkyä korkealla taivaalla missä päin tahansa.
Perseidien tähdenlentoja näkyy jo nyt illan pimeinä tunteina, mutta eniten niitä odotetaan näkyvän 12.-13.elokuuta, torstain vastaisena yönä. Parven maksimi painottuu aamuyöntunneille. Parhaimmillaan tunnin aikana voi nähdä jopa noin 50-70 meteoria. Perseidit ovat melko nopeita, kirkkaita ja usein ne jättävät punertavan vanan taivaalle. Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan ja joskus mukaan saattaa eksyä satunnaisia meteoreja tai upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Joskus upeat tulipallot saattavat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi useamman sekunnin.  
Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun avaruuden kivi "palaa" ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutaman sekunnin. Silmin näkyvä meteori syntyy yli 0,1 millin läpimittaisen kappaleen tuhoutuessa ilmakehässä.
Tähdenlentoja katsellessa kannattaa hakeutua mahdollisimman pimeään paikkaan eli pois kaupungin valosaasteesta. Havaintopaikasta tulisi olla hyvä näkyvyys koko taivaalle ja taivaan on hyvä olla pilvetön. Taivaalle kannattaa katsella pidempään ja asettumalla pitkälleen. Esimerkiksi telttapatjalta tai aurinkotuolista on mukava katsella tähdenlentoja.  ”-Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursan puheenjohtaja.

Avainsanat: perseidit, meteoriparvi, mikkelin ursa

Tähtitaivaan ilotulitusta kesäyössä

Maanantai 29.7.2013 - Aki Taavitsainen

Mikkelin Ursan tiedote 29.7.2013

perseidi_tulipallo_mikkelin_ursa_.pngTulossa on yksi vuoden seuratuimmista ja runsaimmista meteoriparvista perseidit, jotka singahtelevat yötaivaalla. Perseidien tähdenlentoja voi nähdä jo nyt öisin, mutta parasta katseluaikaa ovat elokuun 10. -13. väliset yöt.  Tähdenlentoparven maksimi ajankohta on 12. elokuuta klo 21.30-23.45. Parhaimmillaan tunnin aikana voi nähdä jopa 60 tähdenlentoa.

Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen pölyvanasta ja ne näyttävät tulevan Perseuksen tähdistön suunnasta ja tästä myös niiden nimi tulee. Vaikka meteoriparven tähdenlennot tulevat samasta suunnasta, niitä voi näkyä taivaalla melkein missä päin tahansa. 

Perseidit ovat melko nopeita, kirkkaita ja usein punertavan vanan jättäviä.  Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan ja joskus mukaan saattaa mahtua upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Joskus upeat tulipallot saattavat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi useamman sekunnin.
 
Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni avaruuden kivi eli meteoroidi palaa ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää vain muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutamia sekunteja. Silmin näkyvä meteori syntyy jo pienestä hiekanjyväsestä sen palaessa ilmakehässä. Meteorit syttyvät n. 100 km korkeudessa ja sammuvat 25 km alempana. Niiden lentorata voi olla jopa reippaasti yli 100 kilometriä.

Meteoriparvella tarkoitetaan Maan ilmakehään tulevia meteoreja, jotka tulevat tietystä taivaan suunnasta tiettyinä päivinä vuodesta. Meteoriparvet ovat yleensä törmäyksissä hajonneiden isompien kappaleiden tai ohi kulkeneen komeetan jäännöksiä. Usein nämä jäännökset kulkevat samaa rataa kuin komeetta on kulkenut. Maapallon kohdatessa tämän radan sille jääneet hiukkaset törmäävät Maan ilmakehään. Siihen osuminen saa hiukkaset palamaan, jonka seurauksena ne näkyvät maassa tähdenlentoina. 
  
Tähdenlentoja katsellessa hyvä apuväline on makuualusta tai aurinkotuoli.  Parhaita havaintopaikkoja ovat kaukana kaupungin valosaasteesta olevat alueet, mistä voi nähdä mahdollisimman paljon taivasta, kuten esimerkiksi pellot ja kukkulat. Toivotaan selkeitä kelejä!

Kuva: Aki Taavitsainen, Jani Lauanne, Mikkelin Ursa

YLE Etelä-Savon uutinen

Länsi-Savon uutinen

 

Avainsanat: perseidi, Mikkelin Ursa, tulipallo, tähdenlento