Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Aki Taavitsainen

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Jenni Andersin
jenni.andersin
(at)gmail.com
************************
Päivitetty 4.1.2020

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:731552 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

ANDROMEDAN GALAKSI, MESSIER 31

Share |

Torstai 13.10.2016


Tyypillisiä syvän taivaan kohteita ovat muun muassa erilaiset avoimet ja pallomaiset tähtijoukot, tähtisumut sekä galaksit. Osa kohteista on havaittavissa jopa paljain silmin, kuten esimerkiksi Andromedan galaksi, M31, joka on pohjoisen pallonpuoliskon kirkkain Linnunradan ulkopuolinen galaksi. Se on Suomessa yksi tunnetuimmista syvän taivaan kohteista. Se sijaitsee noin 2,5 miljoonan valovuoden etäisyydellä kotigalaksistamme Linnunradasta. 

Andromedan galaksi muistuttaa hyvin paljon omaa linnunrataamme ja se on muodoltaan niin sanottu Sb-tyyppinen kierteisgalaksi. Kiikarilla katsottuna siitä erottuu vain kirkas utumainen galaksin ydin, mutta kaukoputkella voi erottaa jo paremmin sen galaksimaiset yksityiskohdat. Pitkällä valotusajalla otetuissa valokuvissa näkyy galaksin valtava laajuus ja upeat spiraalihaarojen välissä olevat tummat pölyjuovat. Andromedan galaksin seuralaisgalaksit ovat M32 ja M110, ne erottuvat valokuvissa melko vaatimattomina valotäplinä sen ympärillä.

Andromedan löytää taivaalta parhaiten etsimällä ensin W-muotoinen Kassiopeian tähdistö.  Tästä edetään W- kuvion oikean puolimmaista sakaraa alaspäin ja sitä seuraten päädytään Andromedan tähtikuvioon ja pitkään tähtien muodostamaan jonoon, josta galaksin utumaisen hohteen erottaa. Tähän aikaan vuodesta Andromedan galaksin löytää alkuillasta pimeän tultua idästä, josta se kiertää yön aikana korkealta etelän kautta länteen ja häviää näkyvistä auringonnousun aikaan.

Kuva: Aki Taavitsainen, Andromedan galaksi M31, M32 ja M110

andromeda-galaxy-m31.jpg

 

 

 

Avainsanat: Andromedan galaksi, M31