Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Jenni Andersin

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Katariina Hanhisalo

Hallituksen jäsenet
Sami Jumppanen
Heli Kuosmanen


************************
Päivitetty 25.1.2020

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:767241 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

TÄHTITAIVAAN TIMANTIT

Share |

Lauantai 30.1.2016


Pleiades-Messier-45-Aki-Taa-0012.jpg

Kuva: Aki Taavitsainen

Seulaset eli Plejadit ovat tähtitaivaan taivaan kirkkaimpia avoimia tähtijoukkoja. Tämä tähtirykelmä löytyy paljain silmin itätaivaalta Härän tähdistöstä pimeän tultua. Tähtitaivaan liikkuessa hitaasti yön aikana ja Plejadit matkaa illan aikana korkealla etelätaivaalla kiertyen yön aikana alemmas länsitaivaalle. Ne katoavat aamuyön tunteina pohjoiseen horisonttiin, kunnes taas seuraavana iltana kohoavat jälleen itätaivaalle.
  Plejadeissa näkyy paljain silmin melko helposti kuusi kirkkainta tähteä, mutta tarkkasilmäiset voivat hyvissä olosuhteissa erottaa jopa toistakymmentä tähteä. Parhaiten tähtijoukkoa voi ihailla kiikareilla tai kaukoputkella. Valovoimaisella havaintovälineellä voi nähdä myös upeita yksityiskohtia, kuten utumaista heijastussumua joidenkin tähtien ympärillä. Erityisesti valokuvissa heijastussumu nousee hyvin esille kirkkaimpien tähtien ympärillä.  Heijastussumu koostuu tähtien synnyn jälkeen yli jääneestä kaasusta ja pölystä. Se heijastaa nuorien ja kuumien tähtien sinertävää valoa.
  Plejadit muistuttavat muodoltaan tuttua Otavan tähtikuviota ja näin ne monesti sotketaan Pikku Otavaan, joka sijaitsee taivaan laella. Kreikkalaisessa mytologiassa Plejadit olivat seitsemän sisarusta, joita Orion (Orionin tähdistö) jahtasi. He pyysivät apua Zeukselta, joka muutti heidät kyyhkyiksi ja heitti heidät taivaalle. Suomessa tätä tähtijoukkoa on kutsuttu Seulasten lisäksi muillakin nimillä, kuten muun muassa Väinämöisen virsu ja Väinämöiset. Plejadien etäisyys maapallolta on noin 444 valovuotta.
 

Avainsanat: seulaset, plejadit, avoin tähtijoukko