Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Aki Taavitsainen

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Jenni Andersin
jenni.andersin
(at)gmail.com
************************
Päivitetty 4.1.2020

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:731584 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

Yläsalamat välkkyivät avaruuden rajalla

Share |

Perjantai 23.5.2014 - Aki Taavitsainen


Yläsalamat saatiin kuvattua Mikkelin Ursan tähtitornista 20.5.2014 kello 02.06. Voimakas ukkosrintama oli tuolloin noin 300 kilometrin päässä Etelä-Suomessa ja Suomenlahdella.

Yläsalamoiden päätyyppeihin luetaan: kajosalama (elve), keijusalama (sprite) ja viuhkasalama (blue jet). Yläsalamat esiintyvät reilusti ukkospilven huipun yläpuolella noin 10 -100 kilometrin korkeudella. Yläsalamoiden haastavuudesta mainittakoon, että valoilmiön kesto on yleensä vain nopea silmänräpäys eli ilmiö kestää vain noin 3–10 millisekuntia.Viuhkasalama  on näistä kaikkein vaikein ja haastavin kuvauskohde ja väriltään sininen. Suomessa viuhkasalama kuvattiin ensimmäisen kerran Mikkelissä elokuussa vuonna 2010.

Mikkelissä kuvatut yläsalamat olivat tyypiltään pylväskeijusalamoita (engl.column sprites). pylvskeijusalamat_kuva_mikkelin_ursa.jpg

Yläsalamat ovat seurausta voimakkaan, usein positiivisen maasalaman iskusta. Maasalama voi aiheuttaa erittäin nopean, voimakkaan ja laaja-alaisen muutoksen ukkospilven sähkökentässä. Tämä äkillinen ja voimakas sähkökentän muutos kiihdyttää alkeisvarauksia, jotka törmäävät yläilmakehän happi- ja typpi molekyyleihin ja saa aikaan sinisiä ja punaisia valoilmiöitä, yläsalamoita.

Yläsalamat ovat melko tuoreita tapauksia maailmalla, sillä ensimmäiset viralliset havainnot niistä saatiin vasta vuonna 1989.  Tämän jälkeen niitä on jahdattu ympäri maailmaa. Koska yläsalamat ovat valoisuudeltaan heikkoja, on niiden havaitseminen korkeilla leveysasteilla haastavaa.

Suomessa kesällä ovat ukkoset yleensä parhaimmillaan, mutta valoisa vuodenaika on suuri haaste ja estää niiden havaitsemisen. Nyt alkukesästä yläsalamoiden havaitseminen voi olla vielä mahdollista, jos ukkosia esiintyy sopivalla etäisyydellä, havaintopaikalla on selkeää ja tarpeeksi pimeä taivas. Loppukesällä on paremmat mahdollisuudet, kun pimeä aika lisääntyyy.

Avainsanat: keijusalama, mikkelin ursa