Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Aki Taavitsainen

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Jenni Andersin
jenni.andersin
(at)gmail.com
************************
Päivitetty 8.10..2019

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:641739 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

Tulipalloja taivaalla

Share |

Perjantai 13.9.2013 - Aki Taavitsainen


Tiistaina 10. syyskuuta kello 01-02 taivas täyttyi toinen toistaan upeammista tähdenlennoista ja tulipalloista. Taivas oli laajalti selkeä koko yön ja tämä mahdollisti tulipallojenkuvaamisen myös Mikkelin Ursassa. tulipalloja-taivaalta-mikke.jpg

Kyseessä oli syyskuun epsilon – perseidit meteoriparven kohonnut aktiivisuus eli ns. outburst. Yleensä syyskuun epsilon perseidi meteoriparven tähdenlentoja näkee vain muutamia (5 kpl) tunnissa , mutta nyt aktiivisuus kohosi normaalista moninkertaisesti.

Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni avaruuden kivi eli meteoroidi palaa ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää vain muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutamia sekunteja. Silmin näkyvä meteori syntyy jo pienestä hiekanjyväsestä sen palaessa ilmakehässä.

Meteorit syttyvät n. 100 km korkeudessa ja sammuvat 25 km alempana. Niiden lentorata voi olla jopa reippaasti yli 100 kilometriä.

Meteoriparvella tarkoitetaan Maan ilmakehään tulevia meteoreja, jotka tulevat tietystä taivaan suunnasta tiettyinä päivinä vuodesta. Meteoriparvet ovat yleensä törmäyksissä hajonneiden isompien kappaleiden tai ohi kulkeneen komeetan jäännöksiä. Usein nämä jäännökset kulkevat samaa rataa kuin komeetta on kulkenut. Maapallon kohdatessa tämän radan sille jääneet hiukkaset törmäävät Maan ilmakehään. Siihen osuminen saa hiukkaset palamaan, jonka seurauksena ne näkyvät maassa tähdenlentoina.

Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan ja joskus mukaan saattaa mahtua upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Joskus upeat tulipallot saattavat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi taivaankannella useamman sekunnin jättäen savuvanan taivaalle.

 Kuva: Kirkkaita tulipalloja taivaalla, Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne/ Mikkelin Ursa.

 

Avainsanat: tulipallo, mikkelin ursa