Yhteystiedot

Mikkelin Ursa ry

sähköposti:
mikkelin.ursa(at)ursa.fi

Tähtitornille ajo-ohje
löytyy sivun vasemmalla olevasta palkista

Puheenjohtaja
Aki Taavitsainen

Varapuheenjohtaja
Rahastonhoitaja,
jäsen- ja laskutusasiat
Mika Suojärvi

Sihteeri
Jenni Andersin
jenni.andersin
(at)gmail.com
************************
Päivitetty 8.10..2019

************************

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:641739 kpl

Kuva-albumi

Uutiset, tiedotteet

Tähtitaivaan ilotulitusta kesäyössä

Share |

Maanantai 29.7.2013 - Aki Taavitsainen


Mikkelin Ursan tiedote 29.7.2013

perseidi_tulipallo_mikkelin_ursa_.pngTulossa on yksi vuoden seuratuimmista ja runsaimmista meteoriparvista perseidit, jotka singahtelevat yötaivaalla. Perseidien tähdenlentoja voi nähdä jo nyt öisin, mutta parasta katseluaikaa ovat elokuun 10. -13. väliset yöt.  Tähdenlentoparven maksimi ajankohta on 12. elokuuta klo 21.30-23.45. Parhaimmillaan tunnin aikana voi nähdä jopa 60 tähdenlentoa.

Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen pölyvanasta ja ne näyttävät tulevan Perseuksen tähdistön suunnasta ja tästä myös niiden nimi tulee. Vaikka meteoriparven tähdenlennot tulevat samasta suunnasta, niitä voi näkyä taivaalla melkein missä päin tahansa. 

Perseidit ovat melko nopeita, kirkkaita ja usein punertavan vanan jättäviä.  Toisinaan tähdenlentoparvet voivat yllättää runsaudellaan ja joskus mukaan saattaa mahtua upeita Venus planeettaakin kirkkaampia tähdenlentoja, joita sanotaan tulipalloiksi. Joskus upeat tulipallot saattavat olla jopa täysikuuta kirkkaampia ja lentää näyttävästi useamman sekunnin.
 
Meteori eli tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni avaruuden kivi eli meteoroidi palaa ilmakehässä. Tavallisesti tämä valoilmiö kestää vain muutamia sekunnin kymmenyksiä tai muutamia sekunteja. Silmin näkyvä meteori syntyy jo pienestä hiekanjyväsestä sen palaessa ilmakehässä. Meteorit syttyvät n. 100 km korkeudessa ja sammuvat 25 km alempana. Niiden lentorata voi olla jopa reippaasti yli 100 kilometriä.

Meteoriparvella tarkoitetaan Maan ilmakehään tulevia meteoreja, jotka tulevat tietystä taivaan suunnasta tiettyinä päivinä vuodesta. Meteoriparvet ovat yleensä törmäyksissä hajonneiden isompien kappaleiden tai ohi kulkeneen komeetan jäännöksiä. Usein nämä jäännökset kulkevat samaa rataa kuin komeetta on kulkenut. Maapallon kohdatessa tämän radan sille jääneet hiukkaset törmäävät Maan ilmakehään. Siihen osuminen saa hiukkaset palamaan, jonka seurauksena ne näkyvät maassa tähdenlentoina. 
  
Tähdenlentoja katsellessa hyvä apuväline on makuualusta tai aurinkotuoli.  Parhaita havaintopaikkoja ovat kaukana kaupungin valosaasteesta olevat alueet, mistä voi nähdä mahdollisimman paljon taivasta, kuten esimerkiksi pellot ja kukkulat. Toivotaan selkeitä kelejä!

Kuva: Aki Taavitsainen, Jani Lauanne, Mikkelin Ursa

YLE Etelä-Savon uutinen

Länsi-Savon uutinen

 

Avainsanat: perseidi, Mikkelin Ursa, tulipallo, tähdenlento